Mausoleul Ecaterina Teodoroiu: destinație turistică istorică din Târgu-Jiu


Ți-ai găsit vreodată timp liber ca să cutreieri țara pe urmele eroilor neamului românesc? Cunoșteai faptul că aici, în municipiul Târgu-Jiu din Județul Gorj, avem un mausoleu, monument istoric, sculptat în memoria Ecaterinei Teodoroiu, pentru a omagia faptele de vitejie care au stabilit pentru totdeauna locul său în istoria României?

Cu siguranță că îți amintești despre Ecaterina Teodoroiu o mulțime de lucruri pe care le-ai învățat la școală, le-ai aflat de pe internet sau pe care le-ai auzit și văzut în mijloacele de informare massmedia. Dacă ai aprofundat subiectul, cu siguranță că ai citit multe lucruri minunate și date istorice ale actelor sale de vitejie pe care ni le-a lăsat moștenire în memoria colectivă ca motive de mândrie națională. 

Nici nu mai contează cât de mult ne ajută memoria întrucât sunt foarte multe materiale documentare realizate de către persoane responsabile care s-au ocupat de-a lungul timpului de consemnarea, conservarea, prezervarea, promovarea patrimoniului istoric și cultural. La Târgu-Jiu vei cunoaște file de istorie despre ”Eroina de la Jiu” văzând Mausoleul Ecaterina Teodoroiu situat în zona centrală a localității, în Piața Victoriei din fața Prefecturii Județului Gorj.



Aici i-au fost reînhumate rămășițele pământești după repatrierea acestora în anul 1921. Mausoleul a fost realizat mai târziu, în anul 1935, de către sculptorul Milița Pătrașcu, la inițiativa Ligii Femeilor din Gorj. Autoarea acestui mausoleu monument istoric a fost ucenică a sculptorului Constantin Brâncuși.

Vei întâlni în istoria locală această ligă a femeilor din județul Gorj și doi ani mai târziu, atunci când l-au cooptat pe sculptorul Constantin Brâncuși în vederea realizării unui monument în semn de recunoștință pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial. Pe modelul machetei și al proiectului acestuia s-a realizat Coloana fără Sfârșit amplasată din anul 1938 în parcul cu aceeași denumire, care face parte dintr-un ansamblu monumental foarte cunoscut. Îți amintești care?

Conduse de către Aretia Tătărăscu, soția primului ministru de la acea vreme, aceste femei destoinice și-au adus contribuția pentru a facilita realizarea de către Constantin Brâncuși și a celorlalte sculpturi componente ale Ansamblului Monumental Calea Eroilor: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor. 

Ai vizitat vreodată aceste celebre obiective turistice din municipiul Târgu-Jiu, Județul Gorj? Acestea sunt doar o mică parte dintre atracțiile turistice din localitate. Simplul fapt că ai citit acest blog post până aici îți arată faptul că îți pasă de istorie și artă, de turismul cultural, ceea ce reprezintă un bun motiv să îți dorești să le vizitezi.

Dacă motivul vizitei este ca să cunoști îndeaproape acea parte din istoria locală și națională scrisă pentru posteritate în memoria Ecaterinei Teodoroiu, atunci poți vizita și Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu situat în apropiere, pe strada Geneva nr. 8. Poți continua traseul spre zona CAM unde este amplasată statuia care o reprezintă și apoi spre zona Vădeni unde este casa memorială.


Dacă motivul vizitei este doar relaxarea, atunci nu te vei plictisi deloc în centrul municipiului Târgu-Jiu. Mausoleul este înconjurat de clădirea ce adăpostește prefectura și consiliul județean și o biserică în care poți să te reculegi. 



Au rămas în acestă zonă centrală o mică parte dintre monumentele arhitecturale ale centrului vechi, dar suficient de multe ca să îți poți imagina frumusețea din vechime a orașului. Nu vei căuta prea mult din priviri elemente de arhitectură care să îți amintească de farmecul boem al bulevardelor de odinioară. În câteva minute de plimbare vei descoperi clădirea teatrului în care ai putea petrece câteva ore memorabile.

Centrul civic nu este foarte mare, însă este o oază de verdeață și flori amenajată și întreținută constant de către municipalitate. Vei găsi cam tot ceea ce ți-ai putea dori în sezonul cald aici: băncuțe sub o umbră deasă, terase cu băuturi răcoritoare, industria ospitalității foarte bine și diversificat reprezentată atât în ceea ce privește gastronomia, cât și cazarea. 

Vizitează municipiul Târgu-Jiu ca să te convingi de faptul că menține vie memoria unui trecut glorios, cu perspective istorice și culturale valoroase! Descoperă Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, statuia și casa memorială conservate în cinstea memoriei acesteia, precum și tot ceea ce înseamnă localitatea pentru istorie, arhitectură, artă, timp liber și agrement. 

Ca să îți formezi o opinie în sensul că zona merită văzută, urmărește acest filmuleț video de pe canalul de Youtube atașat acestui blog. Este primul din acest proiect personal, deci va fi necesar să ignori stângăciile de începător. Vizionare plăcută!



 

Îți mulțumesc pentru că citești acest blog!




Comentarii